Vikten av att ha ett nätverk

Två pepparkaksgubbar håller varandra i hand

Jag har läst Stefan Einhorns bok “Konsten att vara snäll”. Det är en både lärorik och rolig bok. Det är trevligt med böcker som är bådadera. Jag kommer att återkomma till den i flera blogginlägg.

Han skriver bland annat om etiska dilemman, där vår moral kommer i konflikt med verkligheten. Någon behöver min hjälp, men då kommer jag för sent till ett avtalat möte och liknande saker.

 

 

Han redogör för några användbara verktyg vi kan ha till vår hjälp:

  1. Etiska principer
  2. Sunt förnuft
  3. Samvete
  4. Empati
  5. Våra medmänniskor

Normer, regler, att analysera konsekvenser, att följa sitt samvete och att känna med andra, är något viktigt som finns inom oss.

Den sista punkten har för mig, bliv allt viktigare. Det tog ett tag innan jag kom på att jag behövde ett nätverk, men nu använder jag det allt mer aktivt. Stefan Einhorn skriver att det blir som en gåva att fråga om råd. Jag vet inte om mitt nätverk känner att jag kommer med en gåva, men att ha någon att fråga till råds, känner jag som en enorm trygghet.

Jag fattar till syvende och sist mina egna beslut, men jag känner stor tacksamhet till mitt nätverk.

Det här inlägget postades i Aktuellt, Blogg, Mindfulness. Bokmärk permalänken.

Ett svar till Vikten av att ha ett nätverk

  1. Jag tror du har träffat rätt här. När jag blir tillfrågad om vad som helst, stort som smått, känner jag mig behövd. Det är ju en jättebra egenskap – att kunna få människor att känna sig behövda! En gåva i sig…

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>